Városházi attrakciók

Közbeszerzési dilemmák.

Létezik a városházán közbeszerzési iroda? Igen, létezik.

Bizonyos közbeszerzéseket azonban nem az iroda intéz, hanem kiadja külső ügyvédi irodáknak. A számítástechnikai beszerzéseket eddig a TRICSÓK intézte Budapestről, most pedig a Deák Ügyvédi Iroda Szekszárdról. Vajon mennyiért végzik ezt a munkát? Nem lehetne ezt a díjat is a beszerzésekre fordítani?
Persze költőiek ezek a kérdések.

A minap is kiírtak egy közbeszerzési pályázatot, ami tele van pontatlansággal, ellentmondással és a pályázati kiírás egyes részei nem magyar nyalvan, hanem angolul íródtak.

Az új iroda új logikára váltott az előzőhöz képest.

Eddig meghatározták egy konkrét termékkel és gyártóval, hogy milyen berendezésre gondoltak, és megengedték az azzal egyenértékű másik termék megadását is.
Most szemérmesen eltitkolják a gyártót és a terméket, ám a hosszú paraméterlista csakis egyetlen gyártó, egyetlen termékét teszik lehetővé szerepeltetni.

A pályázati ajánlat elkészítésére meghívott – általában – négy cég közül szinte nindig ugyanaz nyer, bizonyos cégek pedig sohasem.

Csak reménykedni tudunk, hogy nem irányított közbeszerzésről van szó.
Reméljük, hogy legalább nem városon, esetleg megyén kívüli cég fogja megnyerni.

Mindenesetre a kiírások kuszasága, túlzott elvárása és felesleges bonyolultsága, esetenként érthetetlensége sok felesleges bosszúságot okoz a vállalkozások számára, akik nem kevés munkát fordítínak, hogy térítésmentesen elkészítsék sok tíz órás munkával ajánlatukat szinte esélytelenül.

Elfelejtjük szem előtt tartani, hogy többek között ezen cégek adóforintjaiból tud működni maga a hivatal is, amiért cserébe költségtakarékos és korrekt ügyintézést várnak el a magánszemélyek és a vállalkozások egyaránt.

 

FEL